In Memoriam Magyar József (1915-1994)

Magyar József

Magyar József Szegedről indult el. 22 évesen Csepelen szervezett gyermekzenekart. Ezt követően Tatabányán folytatta tevékenységét a Zenész Szakszervezet vezetőjeként. Az 1948-ban alakult Bányász Fúvószenekar karmestereként nagy sikereket ért el a helyi és országos fesztiválokon, minősítő hangversenyeken. 1968-ban a zenekar arany fokozatot kapott. A Bányász Fúvószenekar Tatabánya szerves részévé vált, nélkülözhetetlen színfoltja volt a majálisoknak, különböző felvonulásoknak, térzenéknek.

1974- ben a zenekar Tarjánban ünnepelte 25. születésnapját, amikor Magyar József, vagy ahogyan mindenki ismerte "Józsi bácsi", elvállalta a gyermekzenekar megalakítását és vezetését. Józsi bácsi mellett rendkívül nagy szerepet kapott Kossela Béla is, aki a gazdasági és adminisztrációs feladatokért, valamint a rézfúvósok tanításáért volt felelős.

A város iskoláiból verbuválódott közel félszáz gyermeknél először ritmus- és hallásvizsgálatot végeztek, így állt össze 1974. december 1-jén ötven általános iskolás gyermek egy úttörőzenekarként, amely a jelenlegi városi fúvószenekar elődje.

A város akkori vezetői 500.000 forinttal támogatták Magyar József törekvéseit, amelyből hangszereket vásárolhattak. E két ember fáradhatatlan munkájának gyümölcseként léphetett két és fél év múlva színpadra a fúvószenekar. A Tatabányai Szénbányák patronálásával sor került az első közös balatoni nyaralásra is, ahol Magyar József barátságot kötött az ambergi zenekar elnökével, Jozef Brandelik-kel.

Józsi bácsi és Béla bácsi különleges és az adott muzsikusra szabott pedagógiai módszere, a zenekar töretlen sikere, illetve a minden évben megtartott "Családi est" hamarosan egy rendkívül összetartó közösséget kovácsolt, a családok maximális támogatásával.

A Bányász Fúvószenekarral 1979. júniusában látogatott a németországi Amberg városba. A hamarosan visszalátogató német zenekar meghallgathatta a tatabányai Bányász Fúvószenekar utánpótlását jelentő gyermekzenekart. Karmesterük, Ernst Haisel a következőket mondta el: "Hallottam a gyerekeket zenélni, s az az érzésem, hogy ilyen választékos műsort és ilyen tiszta hangzást csak olyan módzserrel lehet elérni, amilyet Magyar József kollégám valósít meg... a módszer követendő és példás..."

A zenekar vezetését 1980-1992-ig a tatabányai Úttörőházban látja el. 1981-ben az akkor már ifjúsági zenekarként ismert fúvószenekar először látogat Ambergbe, és még ebben az évben létrejön az Ifjúsági Fúvószenekar Alapítvány. 1990. február 27-én kettős jubileumot ünnepelt a zenekar: Magyar József 75. , a zenekar pedig 15. éves lett.

1991-ben Józsi bácsi beteg lett. Utódjaiként Szabó Ferenc és Pauer László került a zenekar élére. Az idős karmester ápolásához a Roman Gallus vezette ambergi zenekar kiemelten járult hozzá egy speciális betegágy Magyarországra szállításával. 1992. november 28-án a Város vezetése Tatabánya díszpolgára címet adományozott részére, az elismerést igazoló iratot és gyűrűt Bencsik János polgármester adta át.

A zenekar 1994-ben ünnepelte 20-ik évfordulóját, amelyen Magyar József még büszkélkedhetett, hogy az ő általa alapított zenekar megkapta a "Városi" címet. Súlyos betegségéből sajnos már nem gyógyult fel. 1994. november 27-én az egész várost megrendítette gyászhíre, 79 évesen hagyta itt szeretett zenekarát és Tatabányát.

Tatabánya Város Fúvószenekara örökké örzi emlékét.